SYDNEY - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft beleggers misleid door hoge ratings te geven aan producten die vrijwel waardeloos werden toen de crisis in 2008 losbarstte.

Die conclusie trok het Australische federale hof maandag. ABN Amro werd aan de schandpaal genageld voor de verkoop van de producten.

Rechter Jayne Jagot stelde dat S&P en ABN Amro 12 gemeenten bedrogen door ze zogeheten constant proportion debt obligations (CPDO) te verkopen. S&P gaf de door ABN Amro bedachte beleggingsinstrumenten de hoogste rating (AAA). Daarmee werden de gemeenten ervan overtuigd dat hun beleggingen veilig waren.

Binnen een half jaar vaagde de crisis echter 90 procent van het belegde geld ofwel 16 miljoen Australische dollar weg. Volgens de rechter was het kredietoordeel van S&P ''misleidend en bedrieglijk'' en deed ABN Amro ''willens en wetens'' mee aan de overtredingen.

Ze wees de gemeenten 30 miljoen dollar toe voor de geleden verliezen. S&P liet weten teleurgesteld te zijn in het vonnis en wees de aantijgingen van de hand. ABN Amro was niet direct beschikbaar voor commentaar.