AMERSFOORT - Iemand die verhuist mag vanaf volgend jaar zijn spaar- of aflossingsvrije hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) toch niet meenemen naar een volgende woning. Dat heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) zaterdag bekendgemaakt.

De belangenvereniging voor woningbezitters is woedend over dit plan, omdat het haaks staat op eerdere toezeggingen van het kabinet. Aan de NHG zou namelijk niet getornd worden.

Naar nu blijkt, moet een huizenbezitter verplicht jaarlijks gaan aflossen na een verhuizing. Doet hij dit niet, dan vervalt de NHG-garantie en wordt de hypotheek een stuk duurder. In dat geval moet tot 1 procentpunt meer aan hypotheekrente worden betaald.

''Bij de aankondiging van de aflossingsverplichting is door het kabinet de toezegging gedaan dat dit alleen voor nieuwe hypotheken zou gelden'', aldus de VEH. De organisatie roept de Tweede Kamer op om de NHG-maatregel terug te draaien.

Verhuizing

Het verplicht stellen van annuïtaire aflossing van de hypotheek maakt de lening na verhuizing aanmerkelijk duurder. ''De maandlasten nemen direct toe en stijgen door met het verstrijken van de jaren'', aldus de belangenbehartiger.

Bij de veel voorkomende (bank)spaarhypotheek bouwt een huiseigenaar vermogen op om na 30 jaar de hypotheekschuld ineens af te lossen. Maar het tussentijds stopzetten van deze hypotheekvorm levert in veel gevallen een aanzienlijk nadeel op, aldus VEH.

Woningbezitter

De vereniging geeft als rekenvoorbeeld een woningbezitter die in 2006 een hypotheek afsloot van 165.000 euro, waarvan 90.000 euro spaarhypotheek en 75.000 euro aflossingsvrij. Wanneer deze volgend jaar verhuist en zijn hypotheeksom gelijk blijft, heeft hij twee mogelijkheden. De bestaande hypotheek omzetten naar een volledige annuïteitenhypotheek; hierdoor stijgen de maandelijkse hypotheeklasten met ongeveer 200 euro.

De andere optie is de bestaande hypotheek meenemen naar de nieuwe woning, maar dan zonder NHG. Daardoor stijgt de bruto hypotheeklast met 100 euro per maand. ''De persoon heeft dan niet meer de NHG-garantie in het geval van werkloosheid, echtscheiding, overlijden of arbeidsongeschiktheid'', zegt Hans André de la Porte van de VEH.

Knauw

De huizenmarkt krijgt volgens hem door de maatregel opnieuw een knauw. ''Weer zullen er veel mensen zijn die hierdoor niet willen of kunnen verhuizen'', aldus André de la Porte.

Huizenkopers kunnen NHG aanvragen bij het afsluiten van een hypotheek. Het Waarborgfonds Eigen Woningen staat er garant voor dat de hypotheekverstrekker wordt terugbetaald. Daardoor is het risico voor hen lager, waardoor ze een lagere hypotheekrente kunnen aanbieden. Ongeveer 1 miljoen huiseigenaren hebben een hypotheek met NHG.