WASHINGTON - De werkloosheid in de Verenigde Staten is in oktober een fractie gestegen tot 7,9 procent, terwijl de werkgelegenheid toenam met 171.000 banen.

Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Een maand eerder daalde de werkloosheid nog tot 7,8 procent, het laagste niveau sinds januari 2009. Er kwamen die maand 148.000 banen bij, blijkt uit een herzien cijfer. Aanvankelijk was voor september een aantal van 114.000 gemeld.

Het is het laatste officiële werkloosheidscijfer voor de presidentsverkiezingen van volgende week. De werkgelegenheid speelde een centrale rol in de campagne tussen zittend president Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney.

Verwacht

Economen hadden al verwacht dat de werkloosheid na de scherpe daling in september weer iets zou oplopen. Dat komt doordat meer Amerikanen hun geluk zijn gaan beproeven op de arbeidsmarkt na de sterke cijfers in september.

Alleen mensen die recent op zoek zijn geweest naar werk, tellen mee bij de bepaling van het werkloosheidspercentage.

Obama

De banengroei viel hoger uit dan de 125.000 die economen in doorsnee hadden voorspeld. Dat is goed nieuws voor Obama, maar ook Romney kan uit het banenrapport munitie putten voor de laatste dagen van de campagne. Zelfs een aanhoudende groei van 171.000 banen per maand is niet voldoende om op korte termijn de werkloosheid wezenlijk te verlagen.

Volgens het Witte Huis tonen de cijfers aan dat de economie zich blijft herstellen, mede dankzij Obama's beleid. Romney daarentegen stelde in een reactie dat de lichte toename van de werkloosheid onderstreept dat de grootste economie ter wereld vrijwel tot stilstand is gekomen.