ROTTERDAM - De Nederlandse pensioenfondsen zijn er vorige maand een stuk beter voor komen te staan dankzij een gunstigere rekenmethode waar zij hun vermogen mee mogen vaststellen.

De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen bedroeg eind oktober 102 procent, een stijging van 5 procentpunten ten opzichte van de maand daarvoor.

Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

''Met de stijging tot boven de 100 procent kunnen de pensioenfondsen aan hun verplichtingen voldoen, maar zitten ze nog niet aan de vereiste minimale dekkingsgraad van 105 procent'', aldus het bureau.

Aandelenkoersen

De financiële positie van de fondsen werd in oktober negatief beïnvloed door een een daling van de aandelenkoersen met gemiddeld 1,8 procent en grondstoffen die 4,8 procent minder waard werden.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid presenteerde in september een pakket soepelere regels om pensioenfondsen meer lucht te geven.

Een van de maatregelen is een gunstigere rekenrente, wat een positieve invloed heeft op de dekkingsgraad van een fonds. Daardoor zal er minder snel gekort hoeven te worden op de pensioenen. De dekkingsgraad geeft aan of pensioenfondsen nog aan hun toekomstige verplichtingen kunnen voldoen.