AMSTERDAM - De Duitse luxe hotelketen Kempinski zal in juli 2013 het eerste westerse hotel in Noord-Korea openen. Dat heeft de hotelketen Kempinski vrijdag bekendgemaakt.

Kempinski, dat onder meer al luxe hotels heeft in Berlijn en Istanbul, zal in Pyongyang een hotel vestigen dat met zijn hoogte van 330 meter (105 verdiepingen) het hoogste hotel ter wereld zal zijn.

Normaal gesproken heeft Noord-Korea het niet zo op de westerse wereld, maar het land is nu toch overstag gegaan. Dankzij toerisme hoopt het Aziatische land nu uit het economische dal te komen.

Al bijna dertig jaar geleden werd de bouw gestart van het hotelgebouw, dat de vorm van een piramide heeft. In 1992 werd de bouw echter stilgelegd. Door de val van de toenmalige Sovjet Unie raakte Noord-Korea in een economische crisis.

Lelijkste gebouw

Het piramide-achtige hotel, dat in de internationale media de bijnaam Hotel of Doom kreeg en jarenlang onafgebouwd bleef, werd een symbool van de economische malaise waarin het communistische land al decennialang verkeert.

Het gebouw werd in 2008 door het Amerikaanse lifestylemagazine Esquire ''het lelijkste gebouw in de geschiedenis van de mensheid'' genoemd.