AMSTERDAM - Waterbedrijf Vitens wil de prijs van drinkwater tot 2016 bevriezen. Dat meldt een woordvoerder van het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland donderdag.

Vitens gaat de gelijkblijvende prijs ondervangen door zich de komende jaren op innovatie te richten.

"Vitens vind het belangrijk om de prijs van drinkwater voor de consument gelijk te houden. Door veel innovatieve mogelijkheden te benutten, willen we de ruimte creëren die het mogelijk maakt de prijs te bevriezen", licht de zegsvrouw toe.

De bodemverontreiniging waarover Vitens vorige week sloeg betekent dus ook nog geen directe stijging van de drinkwaterprijs. "Hoewel wij de overheid vragen deze gebieden met spoed te saneren, werkt dit niet meteen door. Als er niets wordt gedaan, kunnen reinigingskosten op de lange termijn echter wel tot een hogere waterprijs leiden."

Het voorstel tot bevriezing van de prijzen moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhoudende gemeenten en provincies. Dat besluit wordt begin december genomen.

Vitens beheert waterwinggebieden in Friesland, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht. Het bedrijf heeft 5,4 miljoen klanten.