AMSTERDAM - De extra bezuiniging op de publieke omroep betekent een 'enorme aanslag' op de programma's. 

"Heel veel mensen thuis gaan hun favoriete programma's moeten missen de komende jaren", zei voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep donderdag op Radio 1.

De korting van honderd miljoen euro betekent ook dat er extra ontslagen zullen vallen. De huidige bezuinigingsronde van tweehonderd miljoen euro kost zes- tot zevenhonderd mensen hun baan. Daar komen er nog 'een paar honderd' bij, zegt Hagoort.

Van de in totaal driehonderd miljoen aan bezuinigingen, wordt 155 miljoen euro direct bezuinigd op programma's. Een van de manieren waarop kijkers dat gaan merken, is door de programmering overdag. "We kunnen bijvoorbeeld niet meer overdag en programma's van MAX uitzenden voor de oudere mensen en programma's voor kinderen. Dat kan niet meer allebei tegelijk. En die keuzes gaan echt pijn doen."

Bezuinigen op sport, zoals de dure rechten voor het uitzenden van voetbal, is ook een optie die de publieke omroep kan verkennen. "Dat betekent dat sport zal verdwijnen achter de decoder", waarschuwt de omroepbaas.