AMSTERDAM – Het Russische conglomeraat Sistema is van plan de Rotterdamse energiehandelaar Argos over te nemen. Beide bedrijven hebben woensdag een principeovereenkomst getekend.

Welk bedrag met de overname is gemoeid is niet bekend. De voorgenomen overname is nog afhankelijk van een aantal voorwaarden. Mogelijk moeten mededingingsautoriteiten nog goedkeuring geven aan de overeenkomst.

Peter Goedvolk, topman van Argos, vertelt in een persbericht dat de overname door Sistema een stimulans is voor de groeistrategie van het bedrijf. “Er is een goed vooruitzicht voor coöperatie tussen Argos als een grote speler in de oliehandel en logistieke markt en de activiteiten van Sistema.”

Huidige aandeelhouders

Marketingdirecteur Jan Dirks gaf in een toelichting aan wie de huidige aandeelhouders van Argos zijn. Dat zijn bestuursvoorzitter Peter Goedvolk, die na de overname in functie blijft, Atlast Invest van oud-Petroplustopman Marcel van Poecke en investeringsvehikel Reggeborgh van Dik Wessels. Over de omvang van hun belangen worden geen mededelingen gedaan.

Volgens Dirks kan Argos onder de vleugels van Sistema ook de huidige strategie voortzetten die is gericht op verdere groei in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

De marketingdirecteur wil benadrukken dat de relatie met de leveranciers uit het zogeheten ARA-gebied (Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen) van groot belang blijft voor Argos. ''Eventuele toekomstige bevoorrading vanuit Rusland of andere bedrijven van Sistema geldt als een uitbreiding van de huidige activiteiten.''

Opslag en distributie

Argos is actief in de opslag en distributie van minerale oliën en biobrandstoffen. Verder combineert het bedrijf dat met de internationale handel in en verkoop van die producten. Sistema is één van de grootste bedrijven van Rusland en heeft beleggingen in onder meer olieconcern Bashneft, telecomaanbieder MTS en energiebedrijf Bashkirenergo.

Vorig jaar werd bekend dat de North Sea Group en Argos Oil mochten fuseren. Opgeteld leverde dat een bedrijf op met een tankopslagcapaciteit van 1,5 miljoen kubieke meters. Inmiddels heeft het concern een omzet van 14 miljard euro en biedt het werk aan 800 werknemers in meer dan 20 landen.