AMSTERDAM – ABN Amro en ING gaan volgend jaar een nieuwe betaalpas die zonder pincode werkt. De pas wordt dan tegen een betaalautomaat aan gehouden, in plaats van deze erin te steken.

Deze nieuwe vorm moet in eerste instantie alleen mogelijk zijn voor bedragen tot 25 euro. Ook wordt het aantal contactloze betalingen beperkt tot twee à drie keer per dag, daarna moet er wel een pincode worden ingevoerd.

Volgens Arjen Bol, directeur Betalen van ING, moeten de nieuwe passen ervoor zorgen dat kleine bedragen minder contant worden afgerekend. Voor banken en winkeliers zou het systeem veiliger en efficiënter zijn. Beide banken denken dat er behoefte is bij zowel consument als winkelier..

Mobiele telefoon

ABN en ING willen de techniek ook op mobiele telefoons toepassen, met behulp van toestellen met NFC-chips (near field communication). Google maakt een dergelijke dienst al mogelijk met Google Wallet en Mastercard is wereldwijd al bezig met contactloze betalingen.

ING verwacht dat het nieuwe betaalsysteem een vlucht zal gaan nemen, vooral vanuit het mkb en de detailhandel. “Die hebben liever geen lange rijen en zijn gebaat bij een snel betaalsysteem”, aldus een woordvoerder. Op dit moment vindt nog 63 procent van de betalingen bij detailhandel, horeca en bezinestations met cash plaats.

Winkeliers die de nieuwe pas ondersteunen moeten in sommige gevallen een nieuwe betaalautomaat aanschaffen. Het gros van de automaten kan echter aangepast worden.