AMSTERDAM - Voor het eerst in 15 jaar prijkt er een nieuwe naam bovenaan de Quote 500, de jaarlijkse lijst van rijkste Nederlanders die woensdag naar buiten is gekomen.

Met een vermogen van 5,4 miljard euro neemt Charlene de Carvalho, dochter van Freddy Heineken, het stokje over van de familie Brenninkmeijer (C&A, 23 miljard euro), omdat het zakenblad besloten heeft families voortaan op een aparte lijst weer te geven.

Hierdoor is ook de rest van de lijst compleet opgeschud en voorzien van veel vers bloed. Er staan maar liefst 63 nieuwe vermogenden op de lijst en 16 namen die eerder tot de 500 rijksten behoorden keren terug. Frits Goldschmeding (uitzendbureau Randstad, 2,1 miljard) en Wijnand Pon (importeur van onder meer Volkswagen en Audi, 2 miljard) staan op plaats 2 en 3.

Miljardair

Twintig personen in de Quote 500 bezitten meer dan 1 miljard euro. De hoogstgeplaatste bn'er is mediamagnaat John de Mol (1,9 miljard) op nummer 5. Collega Joop van den Ende is met 1,6 miljard euro goed voor de 8e positie.

Andere bekende rijken zijn voormalig LPF-minister Herman Heinsbroek (195 miljoen), oud-premier Ruud Lubbers (82 miljoen), tv-producent Reinout Oerlemans (76 miljoen) en platenbaas Hans Breukhoven (72 miljoen).

Families

De zelfstandige top van de 50 rijkste families wordt aangevoerd door de familie Brenninkmeijer. In deze lijst is ook koningin Beatrix en haar familie opgenomen. Hun vermogen van 950 miljoen euro is daar goed voor een 5e plaats.

Doordat familiekapitalen nu niet meer meegerekend worden, bezitten Nederlands allerrijksten gezamenlijk 106,5 miljard euro, ruim een kwart minder dan vorig jaar. Wanneer het blad deze rijke families wél gewoon op de Quote 500 had laten gestaan, was het totale vermogen van de lijst ruim 148 miljard euro geweest.

De nummer 500 zou dan een vermogen van 60 miljoen euro hebben gehad. Dit jaar had hekkensluiter Ruud van Nistelrooij met 50 miljoen euro genoeg om een vermelding te behalen.