LUXEMBURG - De werkloosheid in de eurozone is in september gestegen tot 11,6 procent, tegen 11,5 procent een maand eerder.

Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat woensdag.

Een jaar eerder stond de werkloosheid in de eurozone nog op 10,3 procent. Volgens Eurostat waren in september in de eurolanden 18,49 miljoen mannen en vrouwen werkloos. Dat is een stijging van 146.000.

De laagste werkloosheid werd gemeten in Oostenrijk (4,4 procent), Luxemburg (5,2 procent) en Duitsland en Nederland (5,4 procent). In Spanje lag de werkloosheid het hoogst met 25,8 procent.

Klik op de landen om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Jongeren

Bij jongeren onder 25 jaar stond de werkloosheid in het eurogebied op 23,3 procent. Dat komt overeen met bijna 3,5 miljoen personen.

In de gehele Europese Unie stond de werkloosheid in september op 10,6 procent. In de 27 EU-landen zaten 25,75 miljoen mensen zonder werk. De jeugdwerkloosheid in de EU bedroeg 22,8 procent, ofwel ruim 5,5 miljoen jongeren.

Klik op de landen om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Italië

Tevens maakte het Italiaanse nationale statistiekbureau (Istat) woensdag bekend dat de werkloosheid in Italië in september is gestegen tot een officieel recordniveau van 10,8 procent.

In augustus lag de werkloosheid nog 0,2 procentpunt lager op 10,6 procent. Het is het hoogste niveau sinds het begin van de publicatie van de werkloosheidscijfers in januari 2004.

Het aantal mensen dat naar werk zocht, steeg vorige maand tot 2,77 miljoen, bijna een kwart meer dan een jaar eerder. Onder jongeren van tussen de 15 en 24 bedroeg de werkloosheid maar liefst 35,1 procent, 1,3 procentpunt meer dan in augustus.

De werkloosheid in Italië stijgt hard sinds het land eind vorig jaar in een recessie terechtkwam. De regering voorspelt een terugkeer naar groei in 2013.