AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijfsleven kan een voorbeeld nemen aan Scandinavië, meent Thomas Hoyer, voorzitter van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK).

Volgens Hoyer hebben de landen uit ‘het Noorden’ op veel vragen die voor ons actueel zijn al de eerste antwoorden gevonden. “Thema’s als duurzame energie, groeiende mobiliteit en megatrends zoals individualisering en verstedelijking kunnen we alleen gezamenlijk oplossen”, aldus de voorzitter van de handelskamer.

“Tegelijkertijd creëren deze trends veel zakelijke mogelijkheden, mits we leren om beter samen te werken.” Hoyer doet zijn uitspraken naar aanleiding van een conferentie over ondernemerskansen in Nederland, Duitsland, Zweden, Finland, Noorwegen en Denemarken.

Megatrends

“Daar ligt het toekomstige centrum van Europa dat door vergelijkbare ontwikkelingen en interesses wordt gevormd”, zegt Hoyer.

De conferentie, eind volgende maand in Hamburg, richt zich onder meer op enkele “grensoverschrijdende megatrends” als ‘Hoe zullen onze steden er in de toekomst uitzien?’, en ‘Hoe zullen mensen consumeren?’.

Pensioenleeftijd

Ook op dit gebied hebben de Scandinaviërs volgens Hoyer een voorsprong. “De Denen bediscussiëren al openlijk de verhoging van de pensioenleeftijd naar 70 jaar, Noorwegen heeft het geboortecijfer omhoog weten te stuwen en in Zweden laten projecten als de natuurstad Malmö zien hoe leven en milieu wederzijds een betere aansluiting kunnen vinden.”

Nederland en Duitsland kunnen volgens Hoyer een goede bijdrage leveren met oplossingen voor logistiek en duurzame energie.

“Voor aanbieders uit Scandinavië is het daarom bijzonder interessant om contact te zoeken met Nederlandse ondernemingen en op deze wijze mogelijke marktkansen te verkennen.”