AMSTERDAM - In regio's waar woningschaarste heerst hebben middeninkomens veel last van de toewijzingsregels van corporaties. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in een dinsdag verschenen rapport.

Sinds 2011 zijn woningcorporaties verplicht om negentig procent van de vrijgekomen huurwoningen met een huurprijs tot 652 euro toe te wijzen aan huishoudens met een laag inkomen.

In gebieden waar de vraag naar woningen niet groot is, zoals in Zeeuws-Vlaanderen en het noorden van Nederland, heeft deze regeling weinig gevolgen voor middeninkomens. Maar in regio's met een overspannen woningmarkt, zoals Amsterdem, levert dit voor hen problemen op.

De regeling pakt volgens het rapport gunstig uit voor lagere inkomensgroepen. Zij vinden sneller een woning omdat de concurrentie bij de goedkope huurwoningen minder is. Hun zoektijd wordt twintig procent korter. Mensen met een inkomen van 33.614 tot 38 duizend euro hebben het meeste nadeel van de regeling. Hun zoektijd wordt gemiddeld vijftig procent langer.

Hogere inkomens, boven de 43 duizend euro, merken niet veel van de regeling. Zij zoeken doorgaans hun woning toch al niet in de goedkope huursector. Jaarlijks zoeken ongeveer 365 duizend huishouden met lagere inkomens en honderdduizend met middeninkomens een woning.