AMSTERDAM – Detailhandel Nederland voert een gevecht tegen een nieuw outletcentrum dat is gepland in Zuid-Holland. De brancheorganisatie vreest duizenden vierkante meters extra leegstaande winkelruimte in de regio.

Het Factory Outlet Centrum Bleizo moet volgens plannen worden gebouwd bij Zoetermeer en gaat dan 20.000 extra vierkante meter aan winkelruimte toevoegen bij opening in 2015.

Dit gaat een desastreus effect hebben op de lokale binnensteden in Zuid-Holland, zo laat de Detailhandel Nederland aantekenen. “Er bestaat al genoeg winkelleegstand in de regio”, aldus woordvoerder Jelger Zee. “En dan komt er nog eens een groot winkelcentrum tussen de weilanden.”

Volgens Zee zal de outlet de eerste vijf tot tien jaar voor dertig procent leeg staan. Hij voorspelt dat er alleen meer gewone middenstand zal vestigen en geen luxewinkels zoals in de plannen staan. Zee beroept zich hierbij op een rapport dat onderzoeksbureau I&O Research heeft gemaakt in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

Geen regulier winkelcentrum

Nanne Zwiep, directeur van Bleizo, interpreteert het rapport anders. Volgens hem is de vrees van Detailhandel Nederland onterecht.

Het outletcentrum zal inderdaad voor ongeveer 30 procent leeg staan in het begin, maar dat is normaal volgens Zwiep. “Merken hebben tijd nodig om te bepalen of ze zich vestigen in een centrum.”

Verder is het volgens Zwiep contractueel vastgelegd dat er geen normale middenstand in het centrum komt. “Het is ook geen regulier winkelcentrum dat concurreert met de lokale ondernemers. Een outlet centrum is meer een soort dagtripje dat mensen ondernemen. Het is een ander soort besteding.”

Provinciale Staten

Zwiep haalt nog eens vier eerdere onderzoeken aan. Hier zou uit blijken dat het outletcentrum “niet leidt tot duurzame ontwrichting van de detailhandelstructuur”.

“Detailhandel Nederland heeft een grote zorg voor de winkels in de binnensteden, maar outletcentra zijn niet te vergelijken met normale winkels”, legt Zwiep uit.

Veel hangt af van hoe de provinciale staten oordeelt over het centrum. De stemming zou deze dinsdag plaatsvinden, maar is uitgesteld naar volgende week.