AMSTERDAM - De Eerste Kamer heeft dinsdag, in navolging van de Tweede Kamer, ingestemd met het versimpelen van de aanbestedingsregels van overheidsinstanties.

Dankzij de nieuwe wet krijgen kleine bedrijven vanaf volgend jaar meer kans op het binnenhalen van overheidsopdrachten; ook van semioverheidsbedrijven zoals NS, Tennet en Havenbedrijf Rotterdam. De overheid besteedt jaarlijks zo'n voor 120 miljard euro aan opdrachten.
 
Momenteel heeft het mkb nog veel last van onduidelijke regels en onredelijke eisen. De nieuwe aanbestedingsregels moeten echter gaan zorgen voor een "gelijk speelveld" voor alle ondernemers.

Een voorbeeld is een overheidsbedrijf dat de schoonmaak van al zijn gebouwen niet meer mag bundelen in één aanbesteding, waardoor een klein schoonmaakbedrijf bij voorbaat al geen kans meer maakt.

Onredelijke voorwaarden

'Onredelijke contractvoorwaarden' zouden met de nieuwe wet niet meer mogen voorkomen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld voorkomen dat een kleine ondernemer alle risico’s van een bouwproject moet dragen.

Alleen mkb’ers die een aanbesteding winnen hoeven voortaan nog bewijsstukken aan te leveren. Tenslotte komt er een onafhankelijke commissie waar ondernemers met klachten over aanbestedingen terecht kunnen.

Het akkoord van de senatoren is een belangrijke stap om het wetsvoorstel per 1 januari volgend jaar in werking te laten treden. De Tweede Kamer gaf twee weken geleden al zijn fiat aan de nieuwe regels.

Acht jaar overleggen

"Na acht jaar overleggen en vergaderen krijgt het midden- en kleinbedrijf nu eindelijk de zet in de rug die ze nodig heeft", aldus demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen.

Ook de consument plukt volgens hem de vruchten van de nieuwe wet. "Door een eerlijke aanbesteding neemt de concurrentie toe, waardoor de prijs van het werk zakt en de kwaliteit stijgt", zegt Verhagen.