DEN HAAG - Gemeenten gaan zelf bepalen hoeveel zondagen winkels open mogen zijn. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een initiatiefwetsvoorstel van D66 en GroenLinks.

Op dit moment mogen gemeenten winkels toestaan 12 zondagen per jaar open te zijn. Gemeenten die veel toeristen trekken, mogen bepalen dat de winkels vaker open zijn op zondag. D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt dat veel gemeenten oneigenlijk gebruik maken van die toerismebepaling en wil dan ook van de regel af.

Hij vindt dat gemeenten zelf verstandig genoeg zijn om besluiten te nemen over de openingstijden van winkels, zonder dat Den Haag zich hiermee bemoeit. Ook Liesbeth van Tongeren van GroenLinks denkt dat gemeenten dit prima zelfstandig kunnen.

De SP en de christelijke partijen in de Kamer zijn niet blij met de nieuwe regels, die werden gesteund door de nieuwe coalitie van VVD en PvdA. Ze vrezen niet alleen dat de zondagsrust verdwijnt, maar ook dat kleine ondernemers en werknemers de dupe zijn van de veranderingen. Voorstellen om de initiatiefwet aan te passen, kregen in de Kamer echter onvoldoende steun.

De verwachting is dat de nieuwe wet zal leiden tot een toename van het aantal koopzondagen. De Eerste Kamer moet ook nog instemmen met de initiatiefwet.