AMSTERDAM - Een profielschets van de gemiddelde miljonair toont aan dat miljonairs mensen zijn van middelbare leeftijd, getrouwd en erg gelukkig met de miljoenen op de bankrekening.

Dat blijkt uit het Dutch Wealth Report 2012, van Van Lanschot Bankiers. De bank deed onderzoek naar miljonairs en onderzocht onder andere hoe de miljonairs aan het geld zijn gekomen en of de groep rijke Nederlanders wel gelukkig is.

Het percentage Nederlandse miljonairshuishoudens is in de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. Volgens cijfers van het CBS mag ruim 1 op de 100 huishoudens zich miljonair noemen. Het CBS houdt geen rekening met de opbouw van pensioen of de waarde van de eigen woning.

Miljonairs bezitten gezamenlijk 39 procent van het totale vermogen in Nederland. Een fors percentage, maar wel in lijn met andere landen. Miljonairs zijn in de meeste gevallen rijk geworden door het hebben van een eigen onderneming, of het doen van investeringen.

Gemiddelde miljonair

De gemiddelde miljonair is een gehuwde vijftigplusser en een autochtone Nederlander. Vier op de tien miljonairs zijn universitair geschoold. Miljonairs zijn over het algemeen gelukkige mensen. Van alle zestigplussers is 96 procent gelukkig en van alle zeventigplussers is 89 procent gelukkig.

Maakt geld gelukkig? Volgens de gemiddelde bezitter van een miljoen of meer, is er inderdaad een verband. Vrouwen vinden vaker dat geld gelukkig maakt, 76 procent van de vrouwen wordt gelukkig van een goed gevulde bankrekening. Bij mannen ligt dit percentage, met 59 procent, iets lager.

Zorgen

Ondanks de miljoenen op de bank, maken ook miljonairs zich zorgen. Hoewel zestig procent van de miljonairs aangeeft zich geen zorgen te maken over financiën, ligt 15 procent hier wel eens wakker van.

Daarnaast is ook de huidige financiële crisis een punt van zorg. Al lijkt daarvoor een oplossing: meer geld verdienen. Miljonairs met een groter vermogen maken zich gemiddeld minder zorgen over de crisis dan miljonairs met een relatief minder groot vermogen.