TOKIO - De industriële productie in Japan is september met 4,1 procent afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat bleek dinsdag uit overheidsdata.

Het cijfer, op voorlopige basis, is slechter dan verwacht. Economen rekenden vooraf in doorsnee op een terugval met 3,1 procent. Vooral de productie van machines, auto's en onderdelen voor auto's viel terug.

Volgens economen wijst de daling van de productie op een afzwakkende Japanse export en toont het de gevolgen van een conflict met China over een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee.

De twee regionale grootmachten liggen in de clinch over een groep onbewoonde eilandjes. Met name in de tweede helft van september liep de spanning hoog op, en daarmee ook de anti-Japanse sentimenten in China. Veel Japanse bedrijven hebben daar nog altijd last van.

''De industriële productie laat een neerwaartse trend zien'', aldus de Japanse overheid. Die uitspraak is sterker dan in augustus, toen de productie ''leek te zijn verzwakt''. In augustus daalde de industriële productie met 1,6 procent.