AMSTERDAM – Vanuit het Innovatiefonds MKB+ is sinds de aftrap op 1 januari van dit jaar inmiddels 40 miljoen euro aan financieringen verstrekt.

Dat blijkt maandag uit antwoorden op Kamervragen van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie.

Het fonds stelt kapitaal ter beschikking aan startende ondernemers, snelle groeiers en mkb’ers die vernieuwende producten en diensten op de markt willen brengen.

Succesvolle ondernemingen betalen het geleende geld weer terug aan het fonds, zodat dit opnieuw geïnvesteerd kan worden. Hierdoor kunnen in plaats van een ondernemer, vier tot vijf ondernemers van krediet worden voorzien.

Investeringsfondsen

In totaal zijn vijf investeringsfondsen gefinancierd met 16 miljoen euro en is 24 miljoen direct in innovatieve ondernemingen gestoken.

Naar verwachting zal er daarnaast nog ongeveer 60 miljoen euro aan financiering worden aangevraagd vanuit innovatieve bedrijven. In totaal is er voor het fonds ruim 500 miljoen euro beschikbaar in de periode tot en met 2015.

Aeon Astron Europe

Het Leidse Aeon Astron Europe was in februari het eerste bedrijf dat durfkapitaal heeft ontvangen uit het fonds. De onderneming, die een biologisch afbreekbaar materiaal op basis van vissenschubben ontwikkelt om beschadigd hoornvlies in het oog te herstellen, ontving destijds drie miljoen euro.

De lijst is inmiddels aangevuld met nog 13 ondernemingen, waaronder biotechnologiebedrijf Xenikos, de biofarmaceutische ondernemingen AM-Pharma en ORCA Therepeutics, lithografiemachinebouwer Mapper en it-bedrijf Fysicon.