AMSTERDAM – Vier op de tien Nederlandse werknemers gaan bij het aantrekken van de economie meteen op zoek naar een nieuwe baan, zo blijkt maandag uit onderzoek van uitzendorganisatie Unique onder ruim 3000 respondenten.

Van de werknemers die nu al op zoek zijn naar een andere functie, laat 61 procent weten hieraan minder hoge eisen te stellen vanwege de slechte situatie op de arbeidsmarkt.

Hoger opgeleiden stellen hun eisen aan een nieuwe baan vaker naar beneden bij dan lager opgeleiden. De laatste groep is bovendien minder snel van plan op zoek te gaan naar een nieuwe baan als de economie weer aantrekt.

In de sectoren ict en techniek zijn werknemers het meest honkvast. Van de werknemers in de ict is 19 procent van plan een nieuwe baan te zoeken, in de technische sector is dit 22 procent.

“Het percentage werknemers dat het aantrekken van de economie zal zien als startsein om een nieuwe baan te gaan zoeken, vind ik alarmerend hoog. Ik zie het als een duidelijk signaal naar werkgevers toe om daar nu al op te anticiperen”, vindt directeur Raymond Puts.