AMSTERDAM – Door het succes van tablets lijkt het einde nabij voor e-readers. Bedrijven in elektronische inkt (e-ink) en fabrikanten van e-readers zoeken naarstig naar oplossingen.

Dat schrijft persbureau Reuters in een analyse.

Bedrijven die e-ink technologie maken voor e-readers hebben het zwaar. Tablets als de iPad hebben een flink marktaandeel van e-readers ingenomen. E-readers moesten het eerst hebben van goede verlichting en een lange batterijduur, maar nieuwere versies van de iPad kunnen bijna hetzelfde.

Een uitgever van e-books noemt de e-reader een 'transitie' tussen boeken en tablet, waardoor het apparaat nu al bijna overbodig is. Het Taiwanese bedrijf E Ink Holdings bijvoorbeeld zag zijn omzet eind 2011 binnen twee maanden met 91 procent dalen. Ook worden er naar verluidt in 2014 tweederde minder e-readers verscheept dan eerder werd verwacht.

Andere markten

Bedrijven die e-readers en e-ink technologie maken zijn nu op zoek om andere markten aan te boren. De Britse fabrikant van e-readers Plastic Logic stopt bijvoorbeeld de productie en wil zijn display-technologie als licentie aanbieden voor creditcards.

Fabrikanten zetten echter vooral in op het onderwijs. E Ink Holdings denkt in die markt te kunnen groeien, mede doordat e-readers steeds vaker in klaslokalen worden gebruikt. Onlangs kondigde Amazon aan dat zijn Kindle e-readers met flinke korting aan Amerikaanse scholen worden aangeboden.