AMSTERDAM - Een recordaantal internationale passagiers heeft in 2011 via Schiphol gevlogen. De Nederlandse luchthaven vervoerde bijna 50 miljoen internationale passagiers, waarvan 28 miljoen binnen de Europese Unie.

Dit meldt het CBS maandag. Het record zal in 2012 waarschijnlijk weer verbroken worden. In het eerste halfjaar van 2012 maakten, in vergelijking met het eerste halfjaar van 2011, nog meer passagiers gebruik van Schiphol.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Belangrijkste luchthaven binnen EU

Schiphol is binnen de Europese Unie sinds 2006 de belangrijkste luchthaven voor internationale reizigers. Internationale passagiers die reizen vanuit of naar landen buiten de EU maken het meest gebruik van London Heathrow.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De vliegroute tussen Schiphol en Heathrow is eveneens populair. Toch kende het aantal passagiers tussen deze twee luchthavens een lichte daling. Waar in 2009 nog 1,5 miljoen mensen vlogen tussen Schiphol en Heathrow, bleken dit er in 2011 ruim 1,4 miljoen.

Toch is het aantal reizigers tussen Amsterdam en Londen toegenomen, omdat de luchthavens Gatwick en Stansted steeds vaker gebruikt worden. Door uitbreiding van het aantal vliegroutes is ook het aantal reizigers tussen Amsterdam en de luchthavens in Barcelona, Madrid en Rome toegenomen.

Reizen buiten de EU

Voor reizen gemeten naar landen buiten de Europese Unie neemt Nederland een zesde plaats in voor EU-landen. In totaal reisden in 2011 ruim 22 miljoen reizigers tussen Nederland en bestemmingen gelegen buiten de Europese Unie. Met name de badplaats Antalya in Turkije was met ruim 970.000 reizigers populair.