Profiteren van prijsdalingen en geen last van prijsstijgingen. Dat is het Nuon HerPrijsconcept voor ondernemers. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is wel zo. NUzakelijk duikt met productexpert Carlijn van der Sande iets dieper in de materie.

Stel, u heeft een vaste prijs energiecontract van twee jaar. Dat dient u uit en na afloop krijgt u een nieuw aanbod van de leverancier op basis van de dan gangbare prijzen. Die prijs kan lager zijn, maar ook hoger.

In de tussentijd zitten de traders van het energiebedrijf niet stil. Zij handelen voortdurend op de energiemarkt. Dat doen ze niet alleen om over een paar maanden genoeg energie te hebben, maar ook over een jaar, of twee jaar. Dat doen zij op de zogeheten forward energiemarkt. In principe kunnen zij u, als ondernemer, goede voorstellen doen, op basis van de prijs van hun eigen inkoop. Maar u zit vast aan het contract.

Bij Nuon HerPrijs kan dat contract opengebroken worden, zo vaak u maar wilt, voor zowel gas als elektriciteit. Bij zo’n contract houdt Nuon op de hoogte van prijsontwikkelingen en neemt contact op zodra een afgesproken prijsniveau is behaald. Wie zijn contract openbreekt en de prijs opnieuw vastzet kan een lagere prijs tegemoet zien. Die prijs is een gemiddelde van de toekomstige prijs en de huidige eigen contractprijs.

Hoe werkt dat? Een voorbeeld kan hier veel verduidelijken. Een kledingfabriek gebruikt 1 GWh (gigawattuur) elektriciteit per jaar voor het maken van zijn jassen en spijkerbroeken en hij heeft een tweejarig HerPrijs contract voor 9 cent per kWh en betaalt dus jaarlijks 90.000 euro .

Na half een jaar is het al zo ver; inkoopexperts hebben ingespeeld op de huidige marktsituaties en kunnen daardoor een prijsdaling doorberekenen en de fabrikant elektriciteit aanbieden voor 7 cent per kWh (kilowattuur): een offer the kledingmaker can’t refuse. Hij besluit zijn contract daarom met twee jaar te verlengen.

Welke prijs kan hij dan verwachten? Dat is 7,9 cent per kWh. Dat getal komt tot stand door de prijs van de resterende contractduur (1,5 GWh maal 9 cent) te nemen en daar de prijs van de contractverlenging (2 GWh maal 7 cent) bij op te tellen. Vervolgens kan je de prijs per kWh voor de komende drie-en-een-half jaar berekenen (namelijk door het getal door 3,5 GWh te delen): 7,9 cent. Dit levert de fabrikant alleen al voor de resterende 6 maanden 5.500 euro op, oftewel 38.500 euro over de volledige nieuwe contractperiode.

Dat klinkt mooi, maar kunnen ondernemers niet beter een vaste-prijs-contract uitzitten en pas dan een nieuw contract sluiten voor dat nog lagere bedrag van 7 cent per kWh? “Ondernemers met vaste contracten hebben vaak het idee dat ze wel goed zitten en kijken er verder niet naar om", aldus Van der Sande

Direct voordeel

"Maar als je herprijst, heb je direct voordeel. Zonder dat het je moeite heeft gekost. Die flexibiliteit is, zeker in deze tijden, voor veel ondernemers heel wat waard.” Daarnaast is het niet gegarandeerd dat een ondernemer aan het eind van het contract nog steeds energie kan inkopen voor die lage prijs van 7 cent per kWh. De prijzen kunnen dan ook weer gestegen zijn”, benadrukt Van der Sande.

Bij Nuon kan een ondernemer zo vaak herprijzen als hij wil. Met gas én elektriciteit. Dat betekent bij onze kledingfabrikant dat als de prijzen nog verder dalen dan 7 cent per kWh hij opnieuw op de hoogte gebracht wordt door de Nuon experts en opnieuw kan herprijzen.
Wat minder gangbaar is, maar in principe ook kan, is herpijzen naar boven.

Dat betekent dat als de inkoopexperts van Nuon een energieprijs aanbieden die enkele centen hoger ligt, ondernemers hun contract kunnen verlengen met een hogere prijs. Maar welke ondernemer wil dat nou?

“Dat is niet zo gek als het klinkt”, aldus Carlijn van der Sande, “Doordat die hogere prijs gemiddeld wordt met je huidige prijs, ben je voor langere tijd verzekerd van deze prijs, ook als de energieprijzen verder stijgen. Ondernemers worden dan dus niet ineens aan het einde van hun vaste contract geconfronteerd met veel hogere kosten. Dat is óók slim inkopen.”

Meer weten over slim energie inkopen?