Meer en meer van de elektriciteit uit het stopcontact is opgewekt door windmolens. De trend daarbij is: grotere molens en steeds vaker ver op zee.

Eind augustus plaatsten de technici van Nuon de eerste windmolens in het project Zuidlob ten westen van boerengemeente Zeewolde. Als het park klaar is draaien de wieken van 36 windmolens van het merk REpower met een totale capaciteit van 122,4 MW. Die leveren dan genoeg elektriciteit voor ongeveer 88.000 huishoudens. 

Het project werd opgestart in 2008 door lokale boeren, met hulp van Nuon. In 2011 nam Nuon/Vattenfall het windpark in zijn geheel over van deze agrariërs en sindsdien wordt er met man en macht gewerkt aan de totstandkoming van het op één na grootste windpark van Nederland op land (onshore in vaktaal).

Nuon heeft op dit moment 10 windparken in Nederland, waarvan één op zee, voor de kust van Egmond (30 molens, 108 MW, 100.000 huishoudens).

Wind op zee (offshore) is technisch gezien een stuk complexer dan op land. Alleen al de bouw van de molens is een stuk lastiger, vanwege de golven en de vaak slechte weersomstandigheden. Ook kost het meer geld, want behalve het zichtbare deel van de molen dat zich boven de waterlijn bevindt, is er een groot onderwaterdeel: de stellage waarop de turbine staat en de elektriciteitskabels die over de bodem van de zee moeten worden aangelegd tot een aanlandingspunt aan de kust.

Ten slotte is er het onderhoud. Als er een molen defect is, moet de technische dienst met een bootje de zee op. En dan moeten ze wel precies de juiste schroevendraaier bij zich hebben, anders moeten ze het hele stuk nog eens op en neer varen.

Ormonde

Hoewel complex, de voordelen beginnen steeds meer tegen de nadelen op te wegen. Zo staat er op zee over het algemeen meer wind en ook betere, meer continue, wind. En op zee kan ook gewerkt worden met groot materiaal. Een voorbeeld: de 30 windmolens van windpark Ormonde van Nuon’s moederbedrijf Vattenfall in de Ierse Zee steken 153 meter boven de zeespiegel uit en wegen per stuk 661 ton.

Ter vergelijking, de Utrechtse Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland, haalt maar 112 meter. En qua gewicht is zo´n molen te vergelijken met 13 maximaal beladen vrachtwagens met aanhangwagen.

Mede door de ontwikkelingen op zee is windenergie momenteel de snelst groeiende energiebron in Europa en een van de hoekstenen bij de overgang van het energiesysteem naar lagere emissies van broeikasgassen.

De Europese Wind Energie Associatie (EWEA) heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2020 40 GW aan opgesteld vermogen in de Noordzee te hebben staan. En in 2030 moet dit vermogen zelfs gegroeid zijn tot 150 GW. Vattenfall is hierin een van de meest toonaangevende ontwikkelaars en exploitanten in windenergie ter wereld.

Meer weten over slim energie inkopen?