“Energieprijzen omlaag”, kopten de kranten en andere nieuwsmedia enkele weken geleden. Vanaf januari verlagen energiebedrijven Nuon, Essent en Eneco hun tarieven voor elektriciteit en gas voor consumenten met een variabel contract.

Bij een nieuwsitem van de NOS verscheen Nuon-topman Huib Morelisse voor de camera’s om deze ontwikkeling toe te lichten. “De vraag neemt af vanwege de recessie. Het aanbod neemt toe, met name vanwege meer duurzame energie, zon en wind uit Duitsland”, zo zei hij.

Die variaties – stijgingen en dalingen van de energieprijs – ontstaan door mondiale gebeurtenissen die invloed hebben op het aanbod van energie. “De energieprijs voor consumenten is meestal variabel en volgt de wereldwijde energieprijzen van de afgelopen tijd. Die prijs is dus gebaseerd op trends van de afgelopen maanden”, legt Carlijn van der Sande, productmanager voor gas bij Nuon, uit.

Bijvoorbeeld afgelopen juli werden veel consumenten nog geconfronteerd met een lichte stijging van de energieprijs. “Dat kwam toen onder andere door de stijging van de olieprijzen in de periode daarvoor. En aangezien een deel van de energieprijzen gerelateerd is aan de prijs van olie, stegen die mee”.

De energieprijs voor ondernemers komt iets anders tot stand, namelijk op de zogenaamde termijnmarkt, of forward markt. De energie-inkopers van Nuon handelen in kolen, olie, biomassa en gas over heel de wereld en zoeken daar naar een balans op de korte en langere termijn, zodat er een marktconforme prijs wordt berekend en de leveringszekerheid kan worden gegarandeerd.

Analyses

Die energieprijs weerspiegelt dus altijd de actuele waarde van de energiemarkt en die wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de oliewinning in conflictgebieden. Daarin spelen voorspellingen en analyses van de markt dus een grotere rol. Analisten van Nuon volgen de energiemarkt dan ook op de voet. En ook houden ze politieke, technologische en klimatologische ontwikkelingen die de energiemarkt beïnvloeden in de gaten.

Ondernemers werken graag met min of meer vaste contracten, omdat dit zekerheid biedt en inzicht geeft. Budgetten worden immers meestal jaarlijks vastgelegd. Maar een ondernemer zou geen ondernemer zijn als hij niet zou willen profiteren van de mogelijkheid om in te spelen op prijsveranderingen in de markt.

Met het HerPrijs-concept is dit nu mogelijk; naast de voordelen van een vaste energieprijs als de energieprijs stijgt, kan ook geprofiteerd worden van een prijsdaling door de prijs opnieuw vast te zetten op een lager niveau.

Meer weten over slim energie inkopen?