BRUSSEL - Spanje ligt op koers met de aanpak van de problemen in zijn financiële sector. Wel moet het land voortvarender optreden ten aanzien van sommige banken.

Dat hebben de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag gemeld in een gezamenlijke verklaring.

Een delegatie van onder meer de EU en de ECB is de afgelopen weken in Spanje geweest om met de regering te praten over de maatregelen die tot dusver zijn genomen. Het land had zich daartoe verplicht toen het in juli akkoord ging met financiële hulp om de tekorten bij een aantal grote banken aan te zuiveren.

Madrid kan door die overeenkomst gebruik maken van 100 miljard euro aan noodkredieten. Hoewel sindsdien de druk op de financiële markten is afgenomen, kampen sommige banken volgens de Europese instanties nog steeds met acute problemen die om een doortastende aanpak van de overheid vragen.

Internationaal Monetair Fonds

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat ook bij de gesprekken in Madrid betrokken was, gaf in een aparte verklaring eveneens aan dat Spanje belangrijke vooruitgang heeft geboekt. Tot dusver heeft het land zich gehouden aan alle afspraken die in juli zijn gemaakt, aldus het IMF.

Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) verwelkomde het eerste rapport over Spanje. "Dit is een stap richting een grondige reparatie en hervorming van het Spaanse bankensysteem, wat op zijn beurt een essentiële bouwsteen is voor herstel van het vertrouwen van investeerders en consumenten'', aldus Rehn.