AMSTERDAM – Een ondernemer heeft na vijf jaar juridische strijd een rechtszaak tegen de Kamer van Koophandel (KvK) gewonnen. De KvK mag starters geen ondernemingsplan aanbieden dat concurreert met de markt.

Ondernemer Gert Kwetters, oprichter van Visionplanner, haalde onlangs zijn gelijk bij het Gerechtshof in Den Haag. De rechter oordeelde dat de KvK de markt verstoort door eenzelfde product aan te bieden als de ondernemer: software voor het opstellen van een ondernemingsplan.

De KvK nam de software eerst jarenlang van de ondernemer af, totdat de kamer eind jaren ‘90 een eigen variant van de software ging aanbieden. De ondernemer zegt daardoor niet alleen KvK als klant te zijn kwijtgeraakt, maar ook grote afnemers zoals ING en grote accountantskantoren.

Dwarsgezeten

Kwetters’ advocaat Carl Hamm denkt dat ondernemers zich door deze uitspraak in de toekomst sterker kunnen wapenen tegen overheidsinstanties. “Dit toont aan dat ondernemers zich wel degelijk kunnen beschermen tegen de overheid. En dat is nodig, want ik hoor regelmatig verhalen van ondernemers die dwarsgezeten worden door de overheid”, zegt Hamm deze week tegenover MKB Servicedesk.

De directeur van MKB-Nederland, Leendert-Jan Visser, noemt het een “trieste zaak dat juist een instantie die zegt op te komen voor ondernemers, vijf jaar strijdt tégen een ondernemer.”

De KvK zegt zich te beraden op vervolgstappen. De instantie biedt nog meer producten aan die ook door ondernemers aangeboden worden, zoals trainingen en evenementen.