MADRID - Een kwart van de Spaanse beroepsbevolking is werkloos. Dat bleek vrijdag uit Spaanse overheidsdata over het derde kwartaal. Het werkloosheidspercentage kwam uit op exact 25 procent.

Economen rekenden vooraf in doorsnee op 25,1 procent. In het tweede kwartaal kwam de Spaanse werkloosheid nog uit op 24,6 procent.

Eind september telde Spanje 5.778.100 mensen zonder baan, een record. Dat waren er 85.000 meer dan aan het eind van het tweede kwartaal. In de leeftijdscategorie 16-24 staat het werkloosheidsniveau op ruim 52 procent. Het aantal huishoudens waar elk lid zonder baan zit is 1,74 miljoen, of een op tien huishoudens.

Spanje voerde onlangs hervormingen door op de arbeidsmarkt, waardoor het voor bedrijven makkelijker is om personeel te ontslaan. In combinatie met de zware recessie die ook op de arbeidsmarkt drukt, voorzien marktkenners voor de komende tijd een nog verder oplopende werkloosheid.

Beweeg de cursor over de lijn om het percentage te zien . De gegevens zijn afkomstig van INE. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen