AMSTERDAM - Vakcentrale FNV wil dertig regionale vakbondshuizen oprichten om het terugtrekken van de Kamers van Koophandel op te vangen.

Dat zei voorzitter Ton Heerts donderdag. In de centra moeten leden terechtkunnen voor belastingadvies en vragen over werk en inkomen.

Heerts sprak tijdens een bijeenkomst in Utrecht van de drie vakcentrales over regionalisering van het vakbondswerk. De oprichting van de centra kwam donderdagochtend ook ter sprake in het overleg van VVD-leider Mark Rutte en PvdA-voorman Diederik Samsom met de sociale partners.

Centraal Ondernemersplein

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft een jaar geleden voorgesteld de twaalf regionale Kamers van Koophandel om te bouwen tot een centraal Ondernemersplein, met regionale vestigingen. Dat moet in 2014 zijn gerealiseerd. Heerts noemt dit 'een kwalijke ontwikkeling'.

"De Kamers waren ooit van werkgevers én werknemers", zei Heerts. Dat werknemers nu uitgesloten lijken te worden, vindt hij niet logisch. "Wij vertegenwoordigen steeds vaker zzp'ers, en die konden best veel hebben aan de Kamers van Koophandel." Met de eigen regionale centra wil de FNV deze dienstverlening opvangen.

De vakbondshuizen moeten ook een gesprekspartner worden voor gemeenten. "Steeds meer van het sociaaleconomische beleid wordt immers bepaald en uitgevoerd op gemeentelijk niveau." In dat kader wil Heerts de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ook aan tafel bij de Sociaal-Economische Raad (SER).