BRUSSEL - Vlaggen en auto's in de fik, blokkades en een staking. In Genk lopen de gemoederen over de voorgenomen sluiting van de autofabriek van Ford donderdag op. Een dag eerder heersten ongeloof en verslagenheid.

Voor de poorten van de Fordfabriek in Genk hebben zich een honderdtal werknemers verzameld. Ze klokken in, maar gaan niet aan de slag, zo meldt persbureau Belga. Er wordt vooral gepraat over het nieuws van de sluiting en de toekomst.

Er is een handvol protestacties. Twee in aanbouw zijnde auto's zijn naar de poorten gebracht en in brand gestoken.

Ook is er elders op het terrein van de fabriek een aantal cruciale onderdelen geblokkeerd. Zo stonden mallen klaar voor vertrek naar andere Fordfabrieken, maar is ervoor gezorgd dat deze het terrein niet kunnen verlaten. De vakbonden beraden zich op meer acties.

Steun

Solidariteitsacties zijn er ook steeds meer. De gemeente Genk heeft op internet een register geopend waar iedereen een steunbetuiging achter kan laten. De werknemers van de testbaan van Ford in het niet ver gelegen Lommel hebben het werk donderdag voor 24 uur neergelegd uit solidariteit met hun collega's in Genk. De testbaan blijft zoals het er nu naar uitziet, wel open.

Voetbalclub Racing Genk, die donderdagavond tegen Lissabon speelt in de Europa League, wilde spelen met rouwbanden maar dit is verboden. Ook mogen ze van voetbalorganisatie UEFA geen speciale shirts dragen om hun medeleven aan hun stadsgenoten te betuigen. Volgende week zal de club, die getraind wordt door de Nederlander Mario Been, wel een actie houden.

Ford maakte bekend dat het ook zijn fabrieken in Groot-Brittannië gaat sluiten.