DEN HAAG - De stemming onder de ondernemers in de industrie is in oktober verder verslechterd. Het producentenvertrouwen kwam uit op -7,7, tegen -6,7 een maand eerder, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De ondernemers waren vooral somberder over de toekomstige productie en hun orderpositie. Verder waren zij in oktober pessimistischer over de ontwikkeling van de toekomstige werkgelegenheid in hun branche dan in september.

In oktober verwachtte 7 procent een stijging van de personeelssterkte in de komende maanden, terwijl 19 procent op een daling rekende.

In oktober werd 78 procent van de productiecapaciteit in de industrie benut. Dit was bijna 1 procentpunt minder dan in juli.

Iets meer dan de helft van de ondernemers zegt belemmeringen te ondervinden bij de productie. Hierbij worden onvoldoende vraag en financiële beperkingen het meest genoemd, aldus het CBS.

Beweeg de cursor over de lijn om het producentenvertrouwen te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen