DEN HAAG - Nederlandse bedrijven kunnen de komende 60 jaar in totaal tussen de 24 en 38 miljard euro omzet draaien als Nederland betrokken blijft bij het JSF-project.

Dat blijkt uit onderzoek van het economische onderzoeksbureau SEO in opdracht van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken).

Doorgaan met de JSF leidt in diezelfde periode tot een verschuiving van circa 75.000 arbeidsjaren, afkomstig vanuit andere banen. Het netto-effect op de werkgelegenheid is tot en met 2017 maximaal 1350 arbeidsjaren, wat overeenkomt met 270 banen.

Op de lange termijn is het werkgelegenheidseffect nul. Het JSF-programma levert dus vooral hoogwaardiger en productiever werk op, aldus het SEO-rapport.

Profiteren

Verhagen heeft het rapport woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij stelt dat het Nederlandse bedrijfsleven ''profiteert van deelname aan het JSF-programma'', het Amerikaanse gevechtsvliegtuig dat volgens het kabinet op termijn de F-16 moet opvolgen.

''Het levert nu banen op voor mensen die in deze moeilijke economische tijden anders mogelijk werkloos zouden zijn'', aldus de CDA-minister.

Hogere verwachtingen

De verwachtingen over omzet liggen veel hoger dan in eerdere rapporten. Adviesbureau PWC bijvoorbeeld becijferde in 2008 dat deelname aan het Joint Strike Fighter-programma de Nederlandse economie naar schatting ruim 10 miljard euro oplevert in de periode tot 2052.

PWC stelde ook dat de JSF 50.000 arbeidsjaren aan werkgelegenheid kan opleveren. Dat laatste werd bestreden door het Centraal Planbureau, dat stelt dat het JSF-project nauwelijks tot meer banen leidt.

Omzetverlies

Het SEO-rapport is nu weer een stuk voordeliger voor de voorstanders van de JSF. Het bureau raamt ook hoeveel omzet het Nederlands bedrijfsleven verliest als het kabinet helemaal uit het programma stapt of uit de testfase.

Stoppen met de testfase doet de omzet verminderen met 4 tot 6,5 miljard; helemaal stoppen met het project leidt tot 12 tot 20 miljard euro minder omzet.