AMSTERDAM - Het aantal Nederlanders dat producten of diensten met een mobiel apparaat koopt, is in de eerste helft van dit jaar verdubbeld tot anderhalf miljoen. 

In de eerste helft van 2011 kochten nog slechts 740 duizend mensen spullen met hun smartphone of tablet. Dat blijkt woensdag uit cijfers van Blauw Research en belangenorganisatie Thuiswinkel.org.

Consumenten deden gemiddeld 3,3 bestellingen. Het gaat vooral om kleine dingen, benadrukken de onderzoekers. Vier op de tien mobiele kopers kochten apps of mobiele software. Muziek staat met twaalf procent op plaats twee. Verder staan in de top vijf kleding, schoenen, tickets en boeken en tijdschriften.

Directeur van Thuiswinkel.org Wijnand Jongen verwacht dat de groei aanhoudt. "Het 'gewone' internet gaf al heel veel voordelen. Met mobiel internet lijken de mogelijkheden op dit moment vrijwel onbeperkt", zegt hij daarover. Naar verwachting stijgt het aantal mobiele kopers dit jaar door naar twee miljoen.

Uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek al dat het gebruik van mobiele apparaten in de lift zit. Sinds 2007 is het gebruik verdrievoudigd. Zestig procent van de Nederlanders die internet heeft dat recent via een smartphone of tablet gedaan.