AMSTERDAM - Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 is zestig procent van de Nederlanders nog nooit overgestapt van zorgverzekeraar. De overige veertig procent switchte de afgelopen zes jaar gemiddeld 1,6 keer. 

Dat bleek woensdag uit een onderzoek van Ipsos Synovate in opdracht van vergelijkingssite independer.nl.

Luiheid, overstapgedoe en angst voor een onbekende zorgaanbieder zijn volgens een woordvoerder van de overstapwebsite de belangrijkste redenen waarom mensen niet shoppen voor een betere aanbieding. "Te veel mensen komen die drempel maar niet over om een vergelijking van zorgaanbod te maken."

De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) telt het aantal mensen dat elke jaar wisselt van zorgverzekeraar. In het eerste jaar stapte bijna twintig procent van de Nederlanders over. Dat percentage zakte het jaar daarop in en schommelt sindsdien rond de zes procent.

Belastingpremie

Een gemiddeld gezin dat aan zijn zorgverzekeraar blijft plakken, loopt volgens berekeningen van de NMa per jaar 206 euro aan besparingen op de basispremies mis.

Vorig maand maakte DWS als eerste zorgverzekeraar de premie voor de basisverzekering bekend voor 2013. Die is net als dit jaar 102,50 euro per maand. Menzis volgde deze week en verlaagde de premie met vijftig cent per maand naar 106 euro. Zorgaanbieders moeten hun basispremie voor 16 november hebben gepubliceerd.