AMSTERDAM - Een gemiddeld Nederlands gezin betaalt in een heel leven 1,1 miljoen euro aan belastingen. Dat blijkt uit een berekening van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

De berekening is gemaakt in opdracht van het tijdschrift Quest. Elk jaar roept het blad lezers op om vragen in te sturen. Dit jaar werd de vraag 'hoeveel belasting betaal je in je leven?' uitgeroepen tot de beste vraag van 2012.

Een modelgezin in Nederland, met een gezamenlijk inkomen van 65.000, betaalt in een heel leven 1,1 miljoen euro aan belastingen. Het gezin bestaat dan uit twee werkende ouders en twee kinderen.

Een fors bedrag, waarvan 500.000 euro is bestemd voor premies voor volksverzekeringen. De AOW, AWBZ en ANW vallen onder deze kostenpost. Het ophalen van afval en het zuiveren van rioolwater kost 30.000 euro.

De rest van het geld, 570.000 euro, wordt verdeeld onder de verschillende ministeries. Van dit bedrag kan bijvoorbeeld zes meter snelweg, of elf meter van de hogesnelheidslijn worden aangelegd.

Het bedrag zou ook kunnen worden gebruikt om het salaris van een politieagent voor 15 jaar te betalen, of het koningshuis voor vier dagen te onderhouden.