AMSTERDAM - Uitspraken van de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras dat Griekenland uitstel heeft gekregen voor nieuwe besparingsdoelen, hebben woensdag tot verwarring geleid. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble en ECB-president Mario Draghi ontkenden kort daarna dat er al een akkoord is.

''Vandaag hebben wij het uitstel gekregen'', zei Stournaras tegen het Griekse parlement. Athene heeft steeds aangedrongen op 2 jaar uitstel bij het behalen van de besparingsdoelen die verbonden zijn aan de internationale noodsteun voor het land. Dat stuitte echter op verzet in verscheidene andere landen in de eurozone.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble zei woensdag niet te kunnen bevestigen dat Griekenland 2 jaar extra de tijd krijgt. Hij zei dat het nog aan de zogenoemde trojka (EU, ECB en het IMF) is of Griekenland voldoende vooruitgang heeft geboekt.

Daarna zouden de Europese ministers van Financiën nog akkoord moeten gaan, maar wanneer dit gebeurt is volgens hem nog niet vastgesteld.

Scenario's

Ook ECB-president Mario Draghi zei dat de beoordeling van de voortgang in Griekenland nog niet afgerond is. ''Ik geloof dat er wat vooruitgang is geboekt, maar er zijn nog onderdelen die toegelicht moeten worden en ik weet niet meer dan dat.''

''Alle scenario's waar we aan werken zijn gebaseerd op de aanname van een verlenging'', lichtte Stournaras toe. Volgens hem zal het Griekse parlement volgende week akkoord gaan met de nieuwe afspraken.

Bezuinigingspakket

Eerder meldden functionarissen van Stournaras al dat een akkoord was bereikt met de zogenoemde trojka (EU, ECB en IMF) over een nieuw bezuinigingspakket van 13,5 miljard euro. Dat zou de weg kunnen vrijmaken voor de uitbetaling van een nieuwe tranche van 31,5 miljard euro aan noodleningen.

De afgelopen weken werd druk overleg gevoerd, zowel intern als met vertegenwoordigers van de trojka, over hoeveel de Grieken moeten bezuinigen en hoe snel. Ook hervormingen van de arbeidsmarkt kwamen daarbij aan bod.