AMSTERDAM – De Amerikaanse startup Uber is binnenkort actief in Amsterdam. Met de dienst kunnen gebruikers taxi’s in de buurt zien en reserveren via een mobiele applicatie.

Dat laat het bedrijf op Twitter weten. Wanneer Uber in de hoofdstad van start gaat, is nog niet bekend. Het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.

De startup is sinds de lancering in januari 2011 een succes in de Verenigde Staten. Het concept is al te vinden in 10 grote Amerikaanse steden. Daarnaast is Uber ook in Canada actief. In Europa had Londen deze zomer de primeur. In de startup is bijna 50 miljoen dollar gestoken door investeerders, waaronder Goldman Sachs.

Uber profileert zich als een bedrijf dat privéchauffeurs op aanvraag in een luxe auto aanbiedt. In de VS is het bedrijf echter meerdere malen aangeklaagd voor het aanbieden van taxi’s zonder vergunning, door zowel lokale overheden als andere taxibedrijven.

Boost

Binnen de startupwereld is Uber volgens startupmentor Sebastiaan Hooft een voorbeeld van groei op basis van een goed product. "Ze hebben de beste app en bieden de beste kwaliteit ritten aan", zegt Hooft.

Zo creëert Uber volgens hem geen klanten, maar fans. "De investeerders in Uber zijn onder andere First Round Capital en Goldman Sachs; daar kun je als locale taxi-app bouwer niet meer tegenop", aldus Hooft.

Uber heeft de kwaliteitstaxi in San Francisco volgens hem "een enorme boost" gegeven. Hooft sprak een ondernemer die sinds de komst van Uber van vier naar acht SUV's heeft kunnen groeien. Binnen een jaar tijd leidde dat tot meer dan een verdubbeling van zijn omzet.

"De ondernemer had een waardering van 4,9 op een schaal van 5 en stelde alles in het werk om die vijf sterren te halen", zegt Hooft. "Zo accepteert hij geen fooi, omdat hij 100 procent via Uber wil afrekenen; in de Verenigde Staten is dat uniek."