BRUSSEL - De Europese Commissie heeft het gehad met het gedraal van Microsoft. Het Amerikaanse concern had al in 2009 beloofd om gebruikers van Windows verschillende browsers aan te bieden in plaats van alleen het eigen Internet Explorer. Tot op heden heeft Microsoft dit nog niet gedaan.

Voor het dagelijks bestuur van de EU is de maat vol. Woensdag heeft Europees commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) dan ook een formeel bezwaarschrift ingediend. Het concern riskeert opnieuw een flinke boete.

Microsoft had bij een update van Windows 7 in februari 2011 een keuzescherm moeten bieden die gebruikers in staat stelt een ander programma te kiezen om op het internet te gaan. Dat is niet gebeurd. Microsoft beroept zich op een ''technische fout''.

Afspraken

Brussel maakte eind 2009 afspraken met Microsoft om wat te doen aan de dominante positie van de eigen browser op de Windows-software. ''Afspraken kom je na of je draagt de gevolgen'', zei Almunia. Hoewel de bezwaren hebben betrekking op Windows 7, plaatste Almunia woensdag tijdens de persconferentie ook al openlijk zijn zorgen over het binnenkort te lanceren Windows 8.

Microsoft heeft 4 weken de tijd om in te gaan op de bezwaren van Brussel en zich te verdedigen. Op basis daarvan besluit Brussel of het wel of niet Microsoft een boete oplegt.

In 2008 kreeg Microsoft al een boete van 860 miljoen euro wegens misbruik van zijn dominante marktpositie.