AMSTERDAM - Na negen maanden in 2012 moeten ondernemers in de mode- en schoenenbranche constateren dat hun omzet achterloopt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De omzet in de schoenendetailhandel is 2 procent minder. Modewinkels draaieen 5,8 procent minder omzet.

Het derde kwartaal was voor schoenenwinkels wel positief met een omzetgroei van 0,8 procent. Voor kledingwinkels lag het echter anders; de omzet daalde met 6,9 procent. Dat blijkt uit de omzetmonitoren van CBW-MITEX.

Slechts 22 procent van de ondernemers in de modebranche zien wel een groei in hun omzet. In de schoenenbranche gaat het ook op dit punt beter; 41 procent meldt een omzetstijging.

Weer

Wat voor kledingwinkels vooral roet in het eten gegooid heeft, is het weer. Tijdens de zomer bleef het relatief koel, waardoor luchtige zomerkleding bleef hangen. September was daarentegen vrij warm, waardoor er nauwelijks vraag was naar herfstkleding.

De helft van de ondernemers met modewinkels verwacht ook in het vierde kwartaal minder omzet te halen. Slechts 6 procent rekent op een hogere omzet. Winkeliers in de schoenenbranche zijn positiever. De helft verwacht gelijke omzet te realiseren; 16 procent verwacht een omzetgroei.