AMSTERDAM - Nederlanders pinnen steeds meer en hebben daardoor minder contant geld op zak. Dat voelen goede doelen in de collectebus.

Dat meldt Metro in een bericht. Volgens de krant zijn veel organisaties die vroeger veel geld ophaalden met de collectebus, nu gedwongen om op zoek te gaan naar alternatieven.

Het aantal betalingen dat contant wordt gedaan daalt gestaag. In 2007 betaalden consumenten in 74 procent van alle gevallen met contant geld. Uit cijfers van de Nederlandsche Bank blijkt dat vier jaar later ongeveer 65 procent van alle betalingen contant werd gedaan.

Ook de komst van pin-only winkelgebieden bevordert het aantal pinbetalingen. En met het verdwijnen van de verhoogde tarieven voor het pinnen van kleine bedragen, lijkt het er op dat consumenten in de toekomst nog minder kleingeld op zak zullen hebben.

Collectanten

De kerk is een partij die last heeft van het toenemend aantal elektronische transacties. Een woordvoerder van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) laat weten dat er minder geld wordt opgehaald tijdens de kerkdiensten. De PKN kijkt dan ook naar andere manieren voor collecte, zoals het geven van een gift via een app op de smartphone.

Als consumenten veel pinnen, is het ook een idee om de straat op te gaan met een mobiel pinapparaat. De KWF Kankerbestrijding is vorige maand in Utrecht begonnen met een proef, al blijkt het in de praktijk wat onhandig. De KWF vraag zich namelijk af of het wel wenselijk is dat collectanten met pinapparaat én collectebus op pad gaan.

72 euro per bus

Het Rode Kruis heeft minder last van de Nederlander met weinig cash op zak. De hulporganisatie ziet de opbrengst per collectebus weliswaar teruglopen, maar de daling valt mee. Woordvoerder Merijn Stoffels stelt dat er nu gemiddeld 72 euro wordt opgehaald per bus, terwijl dat eerst 75 euro was.

Toch horen ook collectanten van het Rode Kruis steeds vaker dat mensen geen kleingeld bij zich hebben. Het Rode Kruis zet daarom in op het collecteren per sms. Consumenten kunnen, dan door middel van een smsje, een gift geven.