AMSTERDAM – Termijndeposito’s bieden doorgaans meer rente dan vrij opneembare spaarrekeningen. Nadeel is wel dat het spaargeld voor een langere periode vaststaat en dus niet vrij opneembaar is. De oplossing kan worden gevonden in het spreiden van geld over verschillende deposito’s.

Depositosparen is een spaarvorm waarbij vooraf wordt afgesproken voor welke periode het spaargeld wordt vastgezet. De depositotermijn kan per bank variëren. De rente die op de deposito’s worden geboden, liggen doorgaans hoger dan de rente op vrij opneembare spaarrekeningen.

Een nadeel bij depositosparen is dat het spaargeld niet vrij opneembaar is. Dat kan vervelend zijn als de spaarder voor een onverwachte uitgave komt te staan en daardoor een beroep moet doen op het spaargeld. Sommige banken bieden wel de mogelijkheid om het geld toch op te nemen, al moet er dan een boete worden betaald.

Spreiden

Spaarders die wel een gedeelte van het spaargeld beschikbaar willen houden voor een onverwachte uitgave en toch willen profiteren van een hogere rente, kunnen het spaargeld ook spreiden. Spaarders kunnen het spaargeld namelijk op verschillende deposito’s, met verschillende looptijden, stallen en zo profiteren van de hogere rente.

Door gebruik te maken van de verschillende looptijden, krijgt de spaarder toch een hogere rente met behoud van flexibiliteit. Een spaarder kan bijvoorbeeld kiezen om één spaardeposito te openen met een looptijd van één jaar, zes maanden en drie maanden.

Als het spaargeld in de eerste drie maanden niet nodig is, kan dit bedrag opnieuw in een spaardeposito worden gestald. De spaarder heeft dan de zekerheid dat er elk kwartaal geld kan worden opgenomen, voor onverwachte uitgaven.