GENK - Autofabrikant Ford sluit de grote fabriek in het Belgische Genk. Dat zou weleens al in 2013 kunnen zijn of een jaar later. De fabriek sluit definitief de poorten als de huidige modellen uit de productie gaan.

De sluiting van de fabriek in het Belgische Limburg werd woensdag door het bedrijf tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt, maar hing al enkele dagen in de lucht. Het nieuws komt uitgerekend op de dag dat het 50 jaar geleden is dat de eerste steen van de fabriek werd gelegd.

Bij Ford Genk werken circa 4700 mensen. Maar zeker nog eens circa 5600 banen bij onder meer toeleveranciers zullen ook geraakt worden door de sluiting van de fabriek. In Genk maakte Ford onder meer de Mondeo. De productie van dit model verhuist naar Valencia.

Woest

De directie van Ford Europa was zelf niet aanwezig, maar liet de lokale directie de sluiting bekendmaken. Verscheidene vakbonden blokkeerden al sinds de vroege uren de poort. ''Maar kennelijk had de directie de ballen niet om naar Genk te gaan'', aldus een vakbondsleider voor de Vlaamse publieke omroep.

De Vlaamse minister-president Kris Peeters, die wel door de Europese directie geïnformeerd werd, reageerde woest. ''Het is onbegrijpelijk wat er gebeurt en dat hebben we ze duidelijk laten verstaan.''

Hij refereerde aan een contract dat Vlaanderen met Ford sloot in 2010 om de werkgelegenheid in Genk tot 2020 veilig te stellen. Vlaanderen maakte miljoenen vrij om te investeren in productielijnen voor nieuwe modellen. Peeters kondigde aan nog niet uitgekeerd geld te blokkeren en uit te zoeken wat er wel met het uitgegeven geld is gedaan.

Drama voor Limburg

In september nog bevestigde het bedrijf dat de fabriek in Genk de drie nieuwe modellen mocht gaan maken. ''Een woord is geen woord meer bij een multinational'', aldus een liberale vakbondsleider. ''Dit is het grootste drama voor Limburg sinds de sluiting van de mijnen.''

De reden voor de sluiting is dat de kosten van de fabriek relatief te hoog waren. Ford kampt net als veel andere autofabrikanten met een dalende autoverkoop en wil de kosten drukken. De vakbonden trekken deze lezing in twijfel. Volgens hen zijn de kosten in de Duitse fabrieken hoger, maar durfde Ford het niet aan om daar een fabriek te sluiten.

De vakbonden waren uitgenodigd om met de directie later op de middag om de tafel te gaan zitten. Maar die hebben de uitnodiging afgewezen, met name omdat ze woedend zijn dat de directie het lef niet had om het nieuws in Genk zelf bekend te maken.

Nederland

Ook de Nederlandse provincie Limburg wordt getroffen door de sluiting van de fabriek in Genk, dat dichtbij de grens met Nederland ligt. Dat zegt directeur van de Kamer van Koophandel in Limburg Wil Houben woensdag.

Houben schat dat onder de toeleveranciers van de fabriek ongeveer 10 Limburgse bedrijven zitten en dat er enkele tientallen Limburgers en Brabanders werkzaam zijn bij de fabriek. Naar schatting gaan er indirect 100 tot 200 Nederlandse arbeidsplaatsen verloren als gevolg van de sluiting, aldus Houben.

Vakbond

De Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten maakt zich eveneens zorgen om de sluiting. ''Dit heeft ook gevolgen voor leveranciers en andere betrokkenen die vanuit Nederland met de fabriek te maken hebben. De gevolgen zijn dus groter dan alleen de Nederlandse werknemers die in Genk op de loonlijst staan'', zegt een woordvoerster.

Om hoeveel Nederlanders het in dit geval precies gaat, durft zij niet te zeggen. ''In principe zijn het natuurlijk onze Belgische collega's die zich bezighouden met deze zaak.''