AMSTERDAM - Gemeenten mogen straks zelf beslissen of de winkels op zondag open mogen. Een meerderheid steunt een initiatiefwet daartoe van GroenLinks en D66. 

VVD en PvdA laten dinsdagmiddag weten dat zij het voorstel steunen, waarmee de benodigde meerderheid ontstaat.

Tijdens de formatiebesprekingen zouden ook afspraken zijn gemaakt over het vrijgeven van de koopzondagen, maar de onderhandelende partijen kiezen er nu voor om de initiatiefwet te steunen. "Het staat precies zo in ons verkiezingsprogramma", licht een woordvoerder van de PvdA-fractie toe.

De VVD zal ook instemmen met de wet, maar vindt het voorstel nog niet ver genoeg gaan. De liberalen zien het liefst dat ondernemers volledige vrijheid krijgen om zelf de openingstijden van hun winkel te bepalen. De partij gaat tijdens het debat over de wet proberen steun voor hun standpunt te verwerven.

Dat debat vindt woensdag plaats. Het voorstel van GroenLinks en D66 maakt een eind aan de huidige situatie, waarbij gemeenten maximaal twaalf koopzondagen per jaar mogen hebben. Alleen als ze aantonen dat sprake is van toerisme mogen de winkels elke zondag hun deuren openen.