AMSTERDAM - De Amsterdamse editie van Smartcamp, een door IBM georganiseerde startupprijs, is dinsdag gewonnen door Poikos.

Poikos heeft een techniek uitgevonden waarmee, met behulp van de camera's in smartphones of webcams, 3d-scans kunnen worden gemaakt van het menselijke lichaam.

"Een disruptieve technologie", noemt Smartcamp-organisator Martin Kelly de vinding. De startup richtte zich in eerste instantie op online kledingwinkels, maar de gezondheidsindustrie lonkt.

Zo heeft onder meer farmaciebedrijf GlaxoSmithKline volgens ceo Eleanor Watson interesse getoond in de techniek.

Startupbootcamp

Poikos streek onlangs neer in Nederland om zich aan te sluiten als een van de tien deelnemers van Startupbootcamp Amsterdam. De Nederlandse hoofdstad bevalt prima als techbedrijf, zegt Watson. "We hebben intussen twee nieuwe mensen aangenomen."

Eerder deze maand won Viewsy, een andere Startupbootcamp-alumni, al de Londense editie van Smartcamp. "Amsterdamse startups vallen duidelijk in de smaak", zegt Kelly.

IBM wil met het Smartcamp-concept, dat inmiddels wordt georganiseerd in twintig steden wereldwijd, investeerders bedienen die op zoek zijn naar nieuwe technologieën om hun kapitaal in te steken.

Watson hoopt dat IBM kan helpen bij het opschalen van de techniek achter Poikos. "Met de infrastructuur van IBM kunnen we onze infrastructuur goed opschalen en duizenden mensen bereiken", aldus Watson.