AMSTERDAM - Defensie en het Arnhemse bedrijf Microflown Avisa hebben een sensor ontwikkeld die een scherpschutter of een mortierschot kan lokaliseren.

Dit meldt het Financieele Dagblad.

Op dit moment lopen er in totaal 12 projecten in het fonds, genaamd Commissie Defensie Materieel Ontwikkeling (Codemo). Hiervan zijn er afgelopen deze maand zes door de commissie goedgekeurd.

De namen hiervan zijn nog niet gepubliceerd, omdat de Tweede Kamer hiervan officieel nog niet op de hoogte is gesteld door minister Hans Hillen , zo laat een woordvoerder van het ministerie weten tegenover NUzakelijk.

Defensie zelf stopt de opbrengsten van de verkoop terug in het fonds Codemo, wat vervolgens weer geïnvesteerd wordt in nieuwe projecten. Daarnaast werkt Defensie samen met onderneming Van Halteren om een mortiersimulator te ontwikkelen.

'Akoestische sensor'

Uit het fonds, dat vijf miljoen waard is, investeert het ministerie van Defensie 500.000 euro in het project 'akoestische sensor'. Microflown Avisa is inmiddels twintig jaar bezig met het ontwikkelen van de sensor.

Het is nu mogelijk om op een terrein van 5 bij 8 kilometer sensoren te installeren die tot op acht meter nauwkeurig kunnen meten waar een granaat is terecht gekomen. Bovendien is het lokaliseren van een schutter mogelijk, waardoor vijanden kunnen worden opgespoord, maar ook ambassades beter beschermd kunnen worden.

Defensie kan verder met behulp van de sensoren nu grote gebieden bewaken, maar ook ingezet worden tegen wapens of vliegtuigen die onder de radar vliegen.

Hans-Elias de Bree, oprichter en voor de helft eigenaar van Microflown Avisa, leent maximaal 500.000 euro uit het fonds. Hij verwacht echter slechts de helft nodig te hebben en legt hetzelfde bedrag er zelf naast. Uit de verkoop van de sensoren verwacht hij de lening af te kunnen lossen.

Ondertekening

Minister Hans Hillen van Defensie ondertekende de overeenkomst tussen de partijen. Dit vergemakkelijkt, samen met een schietdemonstratie, de verkoop in het buitenland.