STRAATSBURG - Het gat in de Europese begroting voor dit jaar is bijna 9 miljard euro. Dat maakte Europees Commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) dinsdag bekend in het Europees Parlement in Straatsburg.

Het leeuwendeel van het bedrag is bedoeld voor steun aan achtergestelde gebieden en agrarische ontwikkeling. Maar ook het Europese studentenprogramma Erasmus Mundus en onderzoeksprogramma's dreigen de dupe te worden.

Omdat Brussel bijna 3,1 miljard aan extra inkomsten boekte, zullen de EU-lidstaten nog 5,9 miljard moeten ophoesten, constateerde Lewandowski. Voor Nederland zou het om net geen 350 miljoen euro gaan.

Extra geld

Nederland maakte eerder deze maand duidelijk dat het niet zal accepteren dat de Europese Commissie om extra geld vraagt om de EU-begroting voor dit jaar rond te krijgen. Als er een tekort op de begroting is, dient de commissie dat zelf op te lossen, stelde minister Jan Kees de Jager van Financiën. Hij kondigde een blokkade aan.

Volgens commissaris Lewandowski vloeit van de extra 9 miljard geen enkele euro naar Brussel. Het zijn de landen zelf die ervan profiteren, benadrukte de Pool.

Het tekort komt niet onverwacht. Onder druk van onder anderen de Britten en Nederlanders werd de begroting voor dit jaar al gekort met 4 miljard euro tot 129 miljard. Ook de jaren ervoor is de begroting te krap opgesteld, luidt de kritiek uit de commissie en het Europees Parlement.