AMSTERDAM - De Top 10 van de jaarlijkse AutoWeek Tevredenheids Trofee telt dit jaar maar liefst zeven Japanse modellen.

Met op alle fronten bovengemiddelde eigenschappen en een bifuel-versie die recht geeft op belastingvrijstelling, kozen de AutoWeek-lezers de Mazda 2 als hun winnaar.

De AutoWeek Tevredenheids Trofee is nog altijd het grootste, jaarlijkse onderzoek naar klanttevredenheid onder automobilisten in Nederland. De meetperiode bestreek de bouwjaren 2010 en 2011.

Het onderzoek is in samenwerking met Trendbox en, voor het eerst, de Consumentenbond gehouden. Die nieuwe combinatie heeft voor het eerst geresulteerd in een gezamenlijke Betrouwbaarheidslijst, gebaseerd op reacties omtrent opgetreden mankementen.

De overall-lijst van Tevredenheids Trofee wordt beheerst door Japanse merken. Volvo en BMW zijn de enige Europeanen die de lezers van AutoWeek een plek in de Top 10 hebben gegeven.

Overall: 1- Mazda 2, 2- Honda Jazz, 3- Lexus CT200h, 4- Honda Insight, 5- Toyota Verso, 6- Toyota Auris, 7- Toyota Yaris, 8- Volvo V60, 9- BMW 1-serie, 10- Suzuki Swift

Compacte klasse: 1- Mazda 2, 2- Honda Jazz, 3- Honda Insight

Compacte middenklasse: 1- Lexus CT200h, 2- Toyota Auris, 3- BMW 1-serie

Middenklasse: 1- VolvoV60, 2- Mercedes-Benz C-klasse, 3- BMW 3-serie

Executive klasse: 1- Mercedes Benz E-klasse, 2- BMW 5-serie, 3- Volvo V70

MPV-klasse: 1- Toyota Verso, 2- Hyundai i20, 3- VW Golf Plus

SUV-klasse: 1- Skoda Yeti, 2- VW Tiguan, 3- Mitsubishi ASX

Betrouwbaarheidslijst (2010-2011): 1- Citroën C1, 2- Honda Jazz, 3- Toyota Avensis

AutoWeek publiceert deze week in haar nieuwste editie (verkrijgbaar vanaf 24 oktober a.s.) de volledige uitslag. De diverse Tevredenheids Trofeeen worden zaterdag 17 november door AutoWeek-hoofdredacteur Robert van den Ham uitgereikt tijdens een bijzondere gala-avond in het Louwman Museum, waar de winnaars en andere gasten dan ook de nieuwe James Bond-film Skyfall zullen gaan zien.