AMSTERDAM – Atradius Dutch State Business, exportkredietverzekeraar namens de overheid, heeft in de eerste helft van 2012 ruim vier procent meer dekkingen aan exporteurs verstrekt.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Berner Unie, de internationale brancheorganisatie van exportkredietverzekeraars. Bij de meeste buitenlandse staatskredietverzekeraars daalde het volume van nieuwe polissen juist door de economische tegenwind.

Naast een lagere internationale economische groei komt dit doordat banken over minder kapitaal beschikken om grote exporttransacties te financieren. Hierdoor komen deze transacties steeds moeilijker tot stand.

In heel 2011 is voor 8,4 miljard euro aan dekkingen verstrekt. Hierbij gaat het om verzekeringen voor de Nederlandse export van kapitaalgoederen en aannemingswerken in het buitenland.

In de laatste maanden is sprake van een nog grotere vraag naar de verzekering van transacties. De organisatie heeft momenteel voor een kleine vijf miljard euro aan aanvragen in behandeling, die vooral afkomstig zijn uit de scheepsbouw en de olie- en gassector.