AMSTERDAM – Nederland staat net als vorig jaar op de 31ste plaats op een ranglijst van landen waar zakendoen het makkelijkst is. Singapore staat op de eerste plaats.

Dat blijkt uit het rapport ‘doing business’ van de Wereldbank. Hong Kong en Nieuw-Zeeland staan op de tweede en derde plaats van de 185 landen tellende lijst. Hekkensluiters zijn Congo, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Nederland heeft het afgelopen jaar op vier punten vooruitgang geboekt. Zo is het dankzij het verdwijnen van de ‘verklaring van geen bezwaar’ makkelijker geworden een bedrijf te starten.

Daarnaast is het eenvoudiger bouwvergunningen af te handelen, worden investeerders beter beschermd en is het simpeler geworden om te importeren dankzij een nieuw cargosysteem dat de Haven van Rotterdam heeft ingevoerd.

Oprichten

Al met al zijn lokale ondernemers er wereldwijd op vooruitgegaan. Sinds 2005 is de gemiddelde tijd die het kost om een onderneming op te richten gedaald van 50 naar 30 dagen. Daarnaast zijn belastingwetten vereenvoudigd, waardoor de tijd die hier jaarlijks aan besteed wordt is afgenomen met gemiddeld 54 uur.

“Hoewel de maatregelen die wij bestuderen slechts een beperkt deel van het bedrijfsklimaat van een land in kaart brengen, zijn ze cruciaal voor zaken als banengroei en het creëren van nieuwe bedrijven”, aldus de Wereldbank.