AMSTERDAM – De Russische zoekmachine Yandex is in eigen land populairder dan Google. Het bedrijf wil nu een eigen mobiel besturingssysteem om uit te breiden in Europa.

Dat zei mede-oprichter Arkady Volozh dinsdag tijdens een conferentie in Dublin.

Rusland is een van de weinige landen die een zoekmachine van eigen bodem heeft die kan concurreren met Google. Yandex heeft op dit moment een marktaandeel van tussen de 60 en 65 procent in het thuisland.

Mobiel

Ongeveer 10 procent van Yandex’ zoekverkeer komt van een mobiele telefoon. Het bedrijf overweegt daarom een eigen mobiel besturingssysteem te maken zoals Google’s Android, zodat de zoekmachine beter kan groeien in Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Kazachstan en Turkije.

'Niet Google aanvallen'

Volozh benadrukte dat een eigen mobiel besturingssysteem geen aanval op Google is. Het bedrijf wil namelijk uitbreiden in landen waar Google zijn pijlen niet op richt, zoals Turkije. Google is daar nog wel de meest gebruikte zoekmachine, maar Yandex heeft een betere kaarten-applicatie van het land. Mede hierdoor denkt het Russische bedrijf snel de tweede zoekmachine van het land te kunnen worden.